Япония планира да започне четвърто изпускане на пречистена радиоактивна вода от разрушената

...
Япония планира да започне четвърто изпускане на пречистена радиоактивна вода от разрушената
Коментари Харесай

Япония подготвя изпускане на радиоактивна вода от Фукушима

Япония възнамерява да стартира четвърто изпускане на пречистена радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала " Фукушима " в края на февруари, съобщава " Ройтерс ".

Намерението на оператора Tokyo Electric Power Company (Tepco) е въпреки критиките от страна на Китай.

Поетапното изпускане на вода стартира през август предходната година. Според Япония това е основна стъпка за извеждането от употреба на централата, която бе наранена от земетресение и цунами през 2011 година, довели до най-тежката нуклеарна злополука в света след Чернобил.

Китай и Русия не разрешиха вноса на морски блага от Япония поради опасения за сигурността, които съгласно Токио са научно голословни.

При четвъртото изпускане около 7800 кубични метра от пречистената вода ще бъдат освободени в Тихия океан, подобно на предходните три такива процедури, разясни Джуничи Мацумото, чиновник на Tepco, който следи интервенцията.

Петото и шестото изпускане ще се осъществят през фискалната година, завършваща през март 2025 година

Япония твърди, че водата се обработва, тъй че да се отстранят множеството радиоактивни детайли, като се изключи тритий - изотоп на водорода, който би трябвало да се разрежда, тъй като е сложен за пречистване.

Нивата на тритий в близките води след първото изпускане дават отговор на авансово избрани стандарти и са под насоките на Световната здравна организация за качество на питейната вода, съобщи Мацумото.

След като в началото спря всички нуклеарни реактори след повредата във Фукушима през 2011 година, Япония стартира последователно да връща нуклеарната сила към своя енергиен микс, до момента в който се пробва да понижи въглеродния си отпечатък и да понижи вноса на изкопаеми горива.

Силното земетресение, което удари японската префектура Ишикава на Нова година, обаче провокира разливане на вода от басейни с отработено нуклеарно гориво и течове на масло в неактивната АЕЦ " Шика " в района, което провокира нови опасения за сигурността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР